Recept: winters stoofpotje

Hoe maak ik een lekker stoofpotje?     Mieke Vervecken- Pieters

Nu de koude zich soms echt laat voelen smaakt niks heerlijker als pruttelende stoofpotjes. Wie graag plantaardig/vegan wil eten zal goed moeten koken om genoeg verwarmend en versterkend voedsel te bereiden dat ons helpt deze koude door te komen én er van te genieten! Het combineren van verschillende kooktechnieken  (marineren, roken, aanstoven, bakken, inkoken of stomen) met gepaste kruiderijen zorgen voor een energiek gerecht met een uitzonderlijke smaak. Stoofpotjes kan je voor verschillende dagen maken en eventueel vacuum bewaren of in de diepvries (al zal deze laatste toch een smaakverandering met zich meebrengen).

Vlaams stoofpotje

Ingrediënten  (voor 8 – 10  personen)

-200 gr. groene erwten, of spliterwten, 1 nacht geweekt

-10 cm kombu + 5 cm kombu

-12 laurierblaadjes

-6 teentjes knoflook

-wit zeezout/ witte miso/ mirin/ shoju of tamari/ garam masala/gember

-4 wortels in rondjes van 2 cm gesneden

– 1 kop knolselder in blikjes van 1/2 cm gesneden

-1 kop groen van prei

-4 ajuin in blokjes van 1 cm gesneden

-2 kliswortels in dunne lucifers gesneden en 1 nacht geweekt in mirin met een beetje shoju

-sesamolie en olijfolie

-80 gr gerookte tofu, in blokjes gesneden

-1 bosje bladpeterselie, de takjes heel fijn gesneden apart, de blaadjes fijn gehakt

Bereiding:

* Kook de geweekte erwten helemaal zacht samen met de kombu (10 cm)en de laurier

* in een zware (liefst gietijzeren pot) leg je onderaan weer een stukje kombu (5 cm) en 2,5 cm water

* sauteer de ajuin, samen met de gemarineerde kliswortel enkele minuutjes en voeg toe aan de pot

* hierboven de rondjes wortel+ de blokjes knolselder + fijngesneden takjes van peterselie

* sauteer de knoflook in sesamolie met het groen van prei en leg hierbovenop

* hierboven 1/2 kl. garam masala (of anders kurkuma met nootmuskaat en gemberpoeder)

* leg dan de gekookte groene erweten erop met enkele toefjes witte miso en 3 El mirin

* 40 min op zacht vuur laten pruttelen tot alles zacht is

* voeg dan de blokjes gerookte tofu toe en nog 2 min koken

* mengen, en eventueel nog op smaak brengen met shoju en een beeetje olijfolie

*garneren met fijngesneden peterselie

Overschot?

Maar er een lekker broodbeleg mee: voeg witte miso toe, een weinig tahini, wat vers gembersap en fijn gesneden peterselie

Of een lekkere saus: idem, maag voeg wat water of rijstmelk toe om een saus te maken (wel mixen)

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *