Medicinaal koken

Met Mieke Vervecken-Pieters e.a.

Vraag info over de data

Wie de macrobiotische eet- en levenswijze ontdekt, leert zijn gezondheid  herstellen: je denken wordt ook helderder, je wordt rustige en toch energieker en je hebt minder slaap nodig, gezondheidsproblemen verdwijnen. Door meer inzicht te ontwikkelen en je kookmethode te verfijnen kan je vele condities verbeteren met eenvoudige middelen uit jou keuken.

Een diepgaande studie met praktijk en workshops. Aandacht voor medicinale bereidingen voor het spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel en circulatieproblemen. De werking volgens yin en yang. De aanpak van mentale en emotionele problemen.

Voor wie: basiskennis en praktijk van de macrobiotische keuken is nodig om deze intensieve cursus te volgen. Wil je je verder bekwamen in het begeleiden en coachen (gezondheidscoach), dan is deze cursus een aanrader

Dagindeling:

Ochtendoefeningen: 7.00

Ontbijt: 8.00—- lunch om 12.00 —–diner om 18.00

Lessen: 9.00 – 12.00 en 14.30 – 17.30

Ontspannende avondactiviteit vanaf 20.00 voor wie het volledige programma volgt: sound healing,  harashiatsu, avondwandeling en zingen bij een vuurtje,  gembercompressen, infrarood sauna…

Programma: Theorie en praktijk

Volgende medicinale dranken worden besproken en de een aantal ook dag per dag in de praktijk gemaakt: kukicha, rijstthee, gerstthee, paardebloemwortelthee, groene groententhee, azukithee, shoba, oemeshoban en oemeshokuzu, thee van oemeconcentraat, zoete groentendrank, bijvoetthee, citroenthee, Zweedse kruiden, lotusthee, appelsap (zure appels), shiitakethee, zout water, saliethee, megabuthee, daikondrank nr1 en nr2, kuzuthee, gemberthee,

Maandag

  • Het standaard dieet als basispatroon van een gezonde eet- en levenswijze
  • Kennis van de medicinale werking van ingrediënten uit onze keuken
  • Symptomatische behandelingen versus levensstijl: wat, wanneer en waar
  • Studie van yin en yang naar teksten van Georges Ohsawa
  • Hoe ontstaat ziekte: vanuit een proces van yin naar yang: naar materialisatie vanuit de energetische wereld
  • Werking van medicinale dranken
  • Praktijk: Versterkende maaltijdsoep, pikkels voor meer yinne en voor meer yange spijsverteringsproblemen
  • Praktijk: ‘Power Eating programm’: leren kauwen en genieten

Dinsdag

  • Behandeling van enkele basisproblemen door symptomatische dranken en gerechten
  • Praktijk: we maken een aantal dranken
  • Bespreking van spijsverteringsproblemen: constipatie en diaree, appendicitis, ziekte van Crohn, maagproblemen (oprispingen, zuur, maagzweer, reflux), boulemia en anorexia nervosa, orthorexia en macrorexia.
  • Emotionele aspecten van deze ziektebeelden en hun aanpak volgens de 5- Transformaties
  • Praktijk: medicinale gerechten als aanvulling op het standaard dieet
  • Uitwendige behandelingen

Woensdag

  • Hart- en vaat ziekten: sluimerende conditie en plotse problemen
  • Kwaliteiten van zout? Is zoutloos eten aangewezen? Stagnaties door zout.
  • Het grote cholesterolvraagstuk. Wat is de functie van cholesterol bij vaatproblemen
  • Hoge en lage bloeddruk, hersenbloedingen, spataders
  • Circulatieproblemen
  • Praktijk: eliminerende gerechten
  • Emotionele aspecten van deze ziektebeelden en hun aanpak volgens de 5- Transformaties

Donderdag

  • Mentale en emotionele problemen en hun relatie met ons lichaam
  • Hoe extremen in onze voeding onevenwicht creëren
  • Het helen van de emoties volgens de 5- Transformaties:  Water – Boom – Vuur – Aarde – Metaal
  • Workshop: menu waarin elk gerecht  vanuit de verschillende transformaties besproken wordt
  • Werking van medicinale dranken
  • Hoe omgaan met agressie, depressie of angst

Vrijdag:

  •  Hoe wordt het zenuwstelsel gevoed? Wat zijn de relaties met andere stelsels en met de organen
  • Kenmerken van een sterk zenuwstelsel
  • Het zenuwstelsel en communicatieproblemen: op fysiek vlak en op sociaal vlak
  • Medicinaal koken voor specifieke condities bij: ziekte van Parkinson,  Tourette syndroom, ziekte van Huntington, ziekte van Alzheimer
  • Uitwendige behandelingen
  • Praktijk van gerechten en condimenten voor het zenuwstelsel

Zaterdag:

  • Het doorbreken van voedingspatronen, altijd een gezonde keuze
  • Praktijk: dynamische variaties op stoofpotten (nishime), wokken en geperste salades
  • Lichtere kookstijlen voor te yange condities
  • Zin en onzin van het gebruik van kruiden
  • Waarom ‘gezonde eters’ ook kanker kunnen krijgen
  • Werking en praktijk van medicinale dranken
  • Moderne ‘superfoods’: curcuma, chiazaden, cocosolie, gojibessen, gerstepoeder e.a.: zin of onzin, en waarom
  • Aanpassingen aan het standdaarddieet voor vandaag.

Dagindeling:

  • Ochtendoefeningen: 7.00 u
  • Ontbijt: 8.00 u—- lunch om 12.00 u —–diner om 18.00 u
  • Lessen: 9.00 – 12.00 u en 14.30 – 17.30 u
  • Ontspannende avondactiviteit vanaf 20.00 voor wie het volledige programma volgt: sound healing,  harashiatsu, avondwandeling en zingen bij een vuurtje,  gembercompressen, infrarood sauna…

 

Aankomst:  maandag  …..vanaf 9.00 u. De les op maandag is van 10.00 tot 13.00 u

Vertrek:  Zaterdag ….. om 14.00 u

 

Deelnamemogelijkheden:

A: Cursus van 9.00 – 17.30 u, incl. lunch: 350 euro, korting bij betaling voor 1 juni: 330 euro

B: Cursus van 7.00 – 21.30 u, incl. diner (ontbijt gratis): 475 euro; korting bij betaling voor 1 juni: 450 euro

C: idem als B met eenvoudige overnachting in eigen tent of slaapzaal: 525 euro, korting bij vroegboeking: 490 euro

D: Alle cursussen en maaltijden, volpension in eenvoudige éénpersoonskamer:  650 euro, Korting bij vroegboeking: 600 euro

Aantal deelnemers is beperkt tot 10. Aantal privekamers is beperkt, dus tijdig boeken en betalen.

Contact