Basis ‘Koken met de vijf transformaties’

images-1

 

Basis ‘Koken met de vijf transformaties’  (Koken en werking van de ingrediënten en filosofie)

Gedurende een heel jaar, doorheen alle seizoenen, volg je lessen in het bereiden van gezonde, verantwoorde, smaakvolle gerechten en maaltijden. Je maakt niet alleen kennis met nieuwe recepten, je bestudeert ook het energetische karakter van voedsel. We leren jou een 15-tal kookstijlen aan, telkens aangepast aan het seizoen. Zo zie je de smaak, geur, kleur en invloed van voedsel veranderen naargelang het effect dat je wilt bereiken.
De studie van de vijf transformaties en de oosterse diagnose geeft je inzicht in het ontstaan van gezondheid en ziekte. De energetische basiskennis (de studie van yin en yang) zit verweven in onze kooklessen. Er zijn minstens 2 studiedagen ter verdieping. Dag in dag uit kan je zelf aan je gezondheid bijdragen door deze inzichten in je dagelijkse kookstijl te integreren. We kijken daarbij niet naar voeding vanuit het standpunt goed/slecht of gezond/ongezond; belangrijker is wat je nodig hebt op een bepaald moment of in een bepaalde conditie.
Onze 40-jarige ervaring in het koken heeft ons geleerd dat iedereen van een gezonde en lekkere keuken kan genieten. Zowel verstokte vleeseters als fruitariërs zullen je kookkunst waarderen. Om je omgeving naar een gezonde eet- en levenswijze te leiden, moet je de kunst van het verleiden leren. Dat kan, door goed te kijken naar de wensen en de behoeften van je familie of klanten.
Voor wie?
Voor iedereen die lekker en gezond wil leren koken. Er is geen voorkennis vereist

Studieprogramma                                          
A. Het traject van cyclus I bestaat uit zes weekends, twee stagedagen en twee studiedagen  die je ook apart kan volgen.

B.De energetische basiskennis is een onderdeel van de cursus, en extra verdieping (niet verplicht) wordt later aangeboden

Introductiedag op zaterdag 28 oktober 2017 van 10 tot 17 u.
De Natuurlijke Kookschool, Oude Baan 104, 2390 Westmalle
Tijdens de introductiedag kan je komen ‘proeven’ wat de opleiding jou te bieden heeft. De basisprincipes van energetische basiskennis, yin-yangfilosofie en de vijf transformaties komen aan bod. We stellen de basisingrediënten voor en leren een volwaardige maaltijd koken in 15 minute.
         

Weekend 1:  18 – 19 november 2017

 Wat heeft je lichaam nodig: wat, hoe, hoeveel en waarom?
• Moderne eetgewoonten en het effect ervan.
• Waarom zijn er zo veel diëten?
• De moderne voeding: nutricijnen. Hoe werken zij, wat kost het ons?
• Genetisch gemanipuleerd voedsel: het effect op ons lichaam.
• Hoe omschakelen naar een gezonde en meer natuurlijk eetwijze?
• Energie in je voeding: een revolutionair idee van 5.000 jaar oud (studie van yin en yang).
• Koken voor de winter, stap voor stap: 7 bereidingen.
• Soepen: verschillende soorten wintersoepen, maaltijdsoepen.
• Snelle gerechten: in 10 tot 20 minuten klaar.
• De medicinale werking in het dagelijkse voedsel: umeboshi, driejarenthee.
• Huiswerk: studie van folders, opzoekwerk rond calcium in je voeding.

 

Studiedag 1zaterdag 2  december 2017 van 9.30 u. tot 17.30 u.: “De biologische (r)evolutie”
“De biologische revolutie: eten in evenwicht met de natuur” – Jan Vervecken
“Spelen met yin en yang” – Mieke Vervecken-Pieters

Voor al wie op zoek is naar vrijheid en gezondheid en zijn horizonten wil verruimen.
Creationisme en Darwinisme zijn momenteel in de VS het onderwerp van onoverbrugbare ideologische discussies. De versie van de ‘Biologische Evolutie’ creëert een wereldbeeld waar wetenschap en ideologie versmelten tot een nieuwe revolutie, de ‘Biologische Revolutie’. Het ontstaan van de aarde, de evolutie van onze omgeving, de plantenwereld en het dierenrijk… een boeiende geschiedenis met ongelooflijk interessante relaties en toch nooit aan gedacht.
Deze boeiende lezing die uw wereldbeeld zeker gaat beïnvloeden, wordt gevolgd door een demonstratie kookles, die ook uw visie op voedsel een nieuwe dynamiek zal geven.

 

Weekend 2 : 16 – 17 december 2017
• Ontbijten: hoe je dag harmonieus beginnen?
• Verschillende manieren om volle granen te bereiden.
• Verschillen tussen gebruik van volle granen en graanproducten: spaghetti, couscous, noedels, seitan, zuurdesembrood,…
• Broodbeleg en sandwiches.
• De voordelen van het gebruik van plantaardige proteïnen.
• Recepten met volle bonen (incl. linzen, kikkererwten) en boonproducten (tofu, natto en tempeh).
• Het standaarddieet: wat, hoe en waarom?
• Bespreking van de natuurlijke eet- en levenswijze bij natuurvolkeren: Noord-Afrika, Inuit en Aboriginals.
• Feestkoken voor Kerst en Nieuwjaar: van aperitief tot en met een heuse kersttronk (zonder zuivel), zoete en hartige sauzen met toppings.
• Bespreking van het huiswerk: vraag en antwoord.
• Huiswerk: vitamines.

 

Weekend 3:  13 – 14 januari 2018 
• Je evenwicht terugvinden na de feestdagen: eenvoudige recepten om terug balans te maken.
• Vitamines: hoe werken ze, wat heb je nodig? Wanneer zijn er tekorten? (Bijv. vitamine D en B12).
• Verschillende kookstijlen en snijdtechnieken.
• De energetische werking van de 7 granen.
• Versterkende gerechten voor de winter: o.a. stoofpot en gerechten uit grootmoeders tijd.
• Mineralen: wat hebben we nodig en hoeveel? Zout: werking, soorten zout, hoeveel hebben we nodig en in welke vorm?
• Bespreking van gefermenteerde zoutsoorten: shoyu, miso, tamari, ume-su.
• Huiswerk: studie van artikels over zuivel en zuivelproducten.

 

Weekend 4:  17 – 18 februari 2018
• Voorbereiden op de lente: zuiverende gerechten, bereidingen met groenten en kruiden.
• Voorjaarsmoeheid: oorzaken, hoe aanpakken?
• Zeegroenten: bespreking van verschillende soorten zeewier, gerechten met zeegroenten.
• Frisse kookstijlen voor de lente.
• Het maken van pickles.
• Balans maken in je dagelijkse menu’s.
• Hoe tijd winnen in je keuken: praktische tips.
• Koken voor één persoon.
• Huiswerk: schrijf je eigen gezondheidsgeschiedenis neer. Wat is er veranderd? Wat heb je geleerd?

 

Studiedag 2 – 3 maart 2018 van 9.30 u. tot 17.00 u.: “De vijf transformaties”
De Natuurlijke Kookschool, Oude Baan 104, 2390 Westmalle

Het boeiende aan deze studie is de voortdurende verdieping en inzicht die dit model met zich meebrengt. Ook de toepassing op verschillende vlakken van ons leven draagt hiertoe bij: of je leert koken, of aan shiatsu doet, oosterse geneeskunst, acupunctuur of feng shui studeert, overal keert dit model terug. Een model dat enkele duizenden jaren teruggaat en voor het eerst beschreven werd door Tung Chung Shu, wiens geschriften uit de derde eeuw voor Christus de grondslag vormen voor de vijf transformaties zoals we die vandaag gebruiken. De cycli die beschreven worden leiden op microscopisch niveau tot een betere gezondheid en langer leven, en op macrokosmisch niveau tot harmonieuze relaties en een gezonde planeet …
Het inzicht in hoe ‘ki’ in elkaar zit, welke vormen deze levensenergie aanneemt, en het dynamisch veranderende patroon: het leert ons hoe materie en spirit ontstaan, hoe deze bewegen en zich tot elkaar verhouden.
Het toepassen van deze inzichten in de kookkunst geeft verrassende resultaten. Dit model leert hoe je je voeding aan de seizoenen kan aanpassen, hoe je op basis van gedrag, emoties en fysieke gezondheid een diagnose van jezelf kan stellen en behandelen.
Deze studiedag is open voor iedereen!

 

Weekend 5 :  24 – 25 maart 2018
• Lente-koken: verschillende granen- en groentegerechten, lichte kookstijlen: stomen, snel sauteren, lichte pickles…
• Koken voor de verschillende leden van het gezin.
• Lunchboxen: wat neem je mee naar je werk? Lunchboxen voor kinderen, kinderfeestjes.
• Diagnose en zelfdiagnose, bespreking van de verschillende stelsels en hun werking (spijsvertering-, zenuw- en circulatiestelsel en hun correlaties met het gelaat en de lichaamsdelen).
• Vrienden op bezoek: hoe voor hen koken, samenstellen van een maaltijd.
• De heerlijkste taarten en gebak.
• De medicinale werking van shiitake, lotus en kuzu.
• Huiswerk: problemen van onze maatschappij: nieuwe ziektes (M.E., aids, opgang van virussen en bacteriën), problemen rond verslavingen (alcohol, drugs), bespreken van krantenartikelen.

 

Weekend 6 :  21-22 april 2018 
• Zomerse gerechten: hoe ingrediënten kiezen en je kookstijlen aanpassen?
• Verfrissende desserts en drinks.
• Koken voor je eigen conditie: hoe omgaan met verlangen naar zoet, gebak, zuivel, vlees en olie?
• Hoe voedsel kiezen naargelang de situatie.
• Op reis gaan: hoe maak je balans?
• Classificatie van voedsel (effect op het lichaam, smaken, energetische richting).
• Kennismaking met de vijf transformaties in voeding: bereidingswijze, smaken en polariteit.
• De relatie tussen voedsel, ademhaling, houding en spirit: hoe ondersteunen zij elkaar?
• Okido yoga: dagelijks oefenschema voor meer flexibiliteit.

Meer ervaring / stage

• Goed leren koken is vooral: ervaring opdoen.
• Gedurende 20 uren stage kan je, bijvoorbeeld als assistent in de kookles of als medewerker in de keuken, je kennis en praktijk verder verfijnen.
• Stage: workshop leren snijden + bereiden van een volledige maaltijd.
op vrijdag van 10.00-14.00 u en/of van 14.00-18.00 u in Westmalle.
2 stagedagen snijden inclusief in de opleiding.
Data van de workshops worden aan de studenten meegedeeld.

Leraars: Mieke Vervecken-Pieters, Suzanne Severijns, Bea Maes, Jan Vervecken e.a.

Cursisten over deze cursus:
“Ik wilde mijn vegetarisch koken wat verdiepen en ben aangenaam verrast door deze cursus: we kregen veel achtergrondinformatie en dat gaf stof tot nadenken. De recepten waren verbluffend en overheerlijk, en ik leerde ook snel lekkers op tafel zetten. Na elk weekend kwam ik verfrist en energiek thuis.” C. Mommens
De weekendformule werkte heel goed voor mij, want ’s avonds ben ik te moe voor lessen. Je leert veel in korte tijd en je brengt plezant huiswerk mee. En ik heb veel nieuwe kookvrienden.” M. Van Den Ende

Waar
De Natuurlijk Kookschool, Oude Baan 104, 2390 Westmalle

Wanneer:
Zaterdag van 9.30 u  tot 18.00 u.
Zondag van 9.00u tot 16.30 u.
het laatste weekend is residentieel. Dan wordt er ook zaterdagavond les gegeven van 20.00-22.00 u en zondagochtend van 7.00-8.00 u.

Aantal lesuren: 107 uren, waarvan 20 uren stage

Kosten:
Volledig programma, bij volledige betaling ten laatste het eerste weekend: 1.100 euro i.p.v. 1.265 euro (alle lessen, lunch en proefbordjes inbegrepen).

Per weekend: 180 euro.
Studiedag: 60 euro (inclusief lunch).
Stagedagen zijn gratis voor de studenten die het volledige programma volgen.
Introductiedag:  65 euro , inclusief de lunch. Gratis voor wie de ganse reeks volgt

Korting voor echtparen/partners: 10% op de basisprijs voor de tweede persoon.

N.B. Overnachting op zaterdag kan en  is gratis in een eenvoudige slaapzaal; diner zaterdag en ontbijt zondag: € 15. Een extra overnachting op vrijdag is mogelijk na overleg (overnachting incl. ontbijt: 15 euro). Eenpersoonskamer: + 20 euro per nacht.

Je kookkunsten opfrissen en verdiepen?
Dat kan vanaf dit jaar en dit tegen een interessante prijs voor onze kookstudenten.
Dit jaar hebben we onze cursus vernieuwd en de informatie die je meekrijgt uitgebreid: naast de ingrediëntenlijst krijg je ook theoretische informatie mee. Tezamen met het kookboek heb je nu leuk studiewerk.
Elke weekend dat je gevolgd hebt kan je herhalen, 1 of 2 dagen, je betaalt dan 40 euro voor de ganse zaterdag (incl. 2 maaltijden) of 35 euro voor de zondag. (incl. de lunch) en je krijgt ook de vernieuwde cursus mee.
Dit jaar maken we nog meer werk van ‘samen koken’ en het concept ‘huisrestaurant’. Er zijn al enkele groepjes actief, eentje heeft zelf een heus kookboekje afgeleverd …
         

 Info en/of inschrijven