Verdieping ‘Koken met de vijf transformaties’
Eeuwen geleden ontdekten de Chinezen dat onze organen specifiek reageren op seizoensveranderingen, zowel in het weer als in ons dagelijks voedsel. Dit concept is bekend geworden als Go-Gyo of de vijf transformaties. In essentie zijn de vijf transformaties cyclische veranderingen, opgewekt door de wisselwerking tussen yin- en yang-energie in het universum. We onderscheiden opwaartse energie (boom), actieve energie (vuur), neerwaartse energie (aarde), samentrekkende energie (metaal) en stromende energie (water).

In het algemeen worden de transformaties die meer yin zijn (water, boom en vuur) gestimuleerd als de omgeving meer yang wordt, bijvoorbeeld als de temperatuur stijgt. De meer yange transformaties (aarde en metaal) worden opgewekt door toenemende yin-factoren, zoals kouder weer. Elk seizoen in het jaar is gerelateerd aan een van de transformaties: lente, zomer, nazomer, herfst en winter corresponderen respectievelijk met boom vuur, aarde, metaal en water.

Werken met het model van de vijf transformaties brengt voortdurende verdieping en nieuwe inzichten met zich mee. Het is toepasbaar in alle aspecten van het leven. Of je nu leert koken, aan shiatsu doet, of oosterse geneeskunde, acupunctuur of feng shui studeert; overal keert dit model terug. Het werd voor het eerst beschreven door Tung Chung Shu, wiens geschriften uit de derde eeuw voor Christus de grondslag vormen voor de vijf transformaties zoals we die vandaag gebruiken. De cycli die beschreven worden, leiden op microkosmisch niveau tot een betere gezondheid en langer leven en op macrokosmisch niveau tot een gezonde planeet en harmonieuze relaties tussen volkeren.

Tijdens deze opleiding verdiepen we ons in hoe Ki (meestal vertaald met: energie) in elkaar zit en welke vormen het aanneemt. Het dynamische, steeds veranderende patroon leert ons hoe materie en spirit ontstaan, hoe deze bewegen en zich tot elkaar verhouden. Het toepassen van deze inzichten in de kookkunst geeft verrassende resultaten. Je bent in staat je voeding aan de seizoenen aan te passen. Ook leer je hoe je op basis van gedrag, emoties en fysieke gezondheid een diagnose van jezelf kan stellen en jezelf kan behandelen.

Elk weekend worden twee tot drie kooklessen gegeven, één of twee theorielessen en één les healing. Daarnaast doen we praktische oefeningen, gemberkompressen enz., zodat we ontspannen en verfrist terug naar huis gaan.

Studieprogramma
Dit opleidingsgedeelte bestaat uit vijf weekends en twee workshops. Tijdens deze workshops – ieder 2,5 dagen – gaan we je eigen praktijk en toepassing van het koken toetsen. Elke kookopdracht wordt gezamenlijk besproken. Tijdens de lezingen kunnen studenten zelf onderwerpen aanbrengen.

Weekend 1 AARDE 15- 16 oktober 2016
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle

Weekend 1 METAAL 26 – 27 november 2016
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle

Weekend 3 WATER 21-22 januari 2017 
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle

Weekend 4 BOOM 18-19 maart 2017 
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle

Workshop 18-19 februari 2017 
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle

Weekend 5 VUUR 20-21 mei 2017 
‘DNK’ Oude Baan 104, 2960 Westmalle         16juni2008 035

Voor wie?
Voor mensen die Cyclus I of een gelijkwaardige cursus gevolgd hebben.
Minimaal één jaar dagelijkse praktijk van macrobiotisch koken is vereist.

Aantal lesuren: 100

Kosten
Volledig programma: bij volledige betaling ten laatste 1 oktober 2016: 1200 euro i.p.v. 1.320 euro (alle lessen, maaltijden en verblijf in slaapzaal inbegrepen).
Per weekend of workshop: 220 euro.
Korting voor echtparen/partners: 10 % op de basisprijs voor de tweede persoon.

N.B. Overnachting op zaterdag is mogelijk en gratis in dojo of slaapzaal; een extra overnachting op vrijdag is mogelijk na overleg (overnachting incl. ontbijt: 15 euro).
Toeslag eenpersoonskamer: 20 euro. Overnachten kan ook in een B&B of hotel in de buurt.
Info en/of inschrijven: