Recept: eenvoudige sushi

Toen ik in 1982 terug kwam van Japan en geïnspireerd was door de veggie keuken van de Japanse Tempels (Shojin Ryori), begon ik sushi’s te maken op feesten. Dat was toen héél uniek, zeker omdat het een veggie variant was. Sushi is ook altijd in ons gezin een belangrijk deel van onze (meeneem)maaltijden geweest: het is makkelijk om mee te nemen is, erg lekker en je kunt erg variëren.

noedelsushi

Je kan op google vele recepten vinden. Voor beginners raad ik aan sushi te maken met udon of soba (geen durumtarwe, dat plakt niet en valt uit elkaar). Ik ga hier een eenvoudige noedel-maki uitleggen. Waarom geen ‘rijstmaki’? Omdat het koken en het op smaak brengen van de rijst een echte kunst is. Wie niet de juiste rijst gebruikt, of niet voorbereidt en bereidt op de juiste wijze, krijgt een maki die uiteenvalt of niet smaakt. Om deze sushi aan te leren volg je best een goede kookles.

Wat heb je nodig:

  • een sushi matje
  • een vel geroosterde nori
  • 25 gr gekookte spaghetti
  • een beetje umebosipasta
  • geblancheerde lange stukken wortel en selder, of rode paprika
  • enkele stukjes gemberpikkel
  • eventueel stukken tofu, gefrituurd en ingekookt in dasshi met shoju en mirin
  • voor de dipsaus: shoju; water en gembersap

Hoe ga je tewerk?

  • Leg de nori op het sushi matje, met de langste kant verticaal en de niet-blinkende kant bovenaan.
  • In het midden veeg je over de gehele lengte horizontaal een streepje umebosipasta, voor de smaak en om het geheel langer vers te houden.
  • Dan leg je de spaghetti er horizontaal op tot in het midden.
  • Op de spaghetti schik je achter elkaar 2 of 3 groeten en de tofu.
  • En nu het moeilijkste gedeelte: oprollen.leg je duimen onderaan het matje en rol op tot het midden. Wacht en trek aan. Rol dan verder. Maak de uiteinden een beetje nat zodat het kleeft.
  • Laat even rusten in het matje.
  • Snijden: met een zeer scherp mes, en elke keer het mes proper maken.
  • Saus: meng gelijke delen shoju, water en vers gembersap.

Noot: ‘maki’ is de echte naam voor een stuk of een rolletje met nori aan de buitenkant. Sushi is eigenlijk de naam voor de rauwe vis of ei sushi.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *