Corona info + recepten

Corona info   + 3 recepten van MISO SOEP

Onze cursussen zijn tot 14 mei opgeschort.

EXTRA: 3 kooklessen einde juni ivm immuniteit: zie wekelijkse lessen in coronatijden hieronder. Ook via ZOOM in te schrijven.

En reserveer een zomerweekje, hier in de bossen of Zuid Frankrijk: om op adem te komen (eerste week is 12 – 17 juli: zie de info op de zomercursussen en vakantie)

Binnenkort sturen we meer info: hier alvast 3 recepten van MISO soep!

  1. Misosoep  uit  “Het Nieuwe Kookboek”  Meer achtergrond info op blz 262-266.
  • 1 liter water of dashi
  • 1 kl wakame vlokken
  • 1/2 wortel in dunne plakjes gesneden
  • 1 el gerst- of rijstmiso
  • 2 el fris groen zoals prei, peterselie of bosui, fijn gesneden
  • nu en dan enkele blokjes tofu
  • In de winter: wat gembersap
  • In de lente en de zomer: een schijfje citroen, limoen of appelsien

-de avond ervoor zet ik het water of de dashi al klaar met de wakame vlokken erin

-en leg al de groenten klaar

-’s morgens breng ik het water aan de kook en voeg de wortel toe

-kook 3 minuten

-los ondertussen de miso op in een beetje water

-voeg de miso toe en zet de pot op een vlamverdeler

-als je tofu gebruikt, voeg dan enkele blokjes toe

-laat 1 minuut wolken, zonder te koken

-doe de peterselie of ander groen erbij

-breng op smaak met gembersap of citroen, naar keuze

Wat is er zo bijzonder aan miso?

Het bevat vele  nuttige goeie bacteriën. Je darmen herstellen zich erg snel en je immuniteit wordt sterker. Miso soep is een lichte bouillon met weinig groenten. In het Westen zie ik wel eens een groentesoep op smaak gebracht met miso. Dat is niet de beste manier om je ochtend te beginnen. Je lichaam heeft enkel een mineraalsoep nodig met een yang accent (yange groeten zoals wortel en zout) en een yin accent (met groene groenten).

Variaties

-Je kan natuurlijk ook 2 wortel- of ronde groenten nemen zoals ajuin, kool, pastinaak, raap …

-Varieer met je groene groenten: spitskool, waterkers, enzovoort.

-Er komen steeds meer soorten natuurlijk gefermenteerde soorten miso op de markt. Je kan dus mooi afwisselen. Voor een goede darmwerking blijven gerst- en rijstmiso de beste keuze.

-In de winter kan je de groenten eerst even sauteren in olie.

  1. Zomerse miso (maaltijd) soep

Wanneer het heet is in de zomer kan deze hartige en toch lichte maaltijdsoep verkwikken.

  • ½ kop gekookte quinoa
  • 1 liter dashi
  • 3 ajuin, in dunne schijfjes gesneden
  • 2 snijbonen in dunne, schuine schijfjes gesneden
  • evenveel zoete paprika in dunne schijfjes gesneden
  • 2 kl witte miso
  • 4 schijfjes citroen
  • 1 el bieslook, fijn gesneden
  • enkele nori snippers

-breng de dashi aan de kook samen met de ajuin, de snijbonen en de zoete paprika

-kook 5-tal minuten en voeg dan de gekookte quinoa toe

-kook nog 1 minuut en zet dan een warmteverdeler onder de pan

-los de miso op in een beetje soep en voeg eraan toe

-laat 1 minuut wolken

-garneer met de bieslook en de citroen en de nori snippers

Witte miso is erg romig en zacht van smaak, en wordt daarom graag in sausen en lichte soepen gebruikt. Witte miso heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als gerst- of rijst miso maar is erg romig en zacht van smaak.

 

  1. Ozoni, winterse misosoep met mochi

Deze soep wordt traditioneel geserveerd rond Nieuwjaar in Japan.

  • 1 liter dashi gemaakt van kombu en 3 shiitake
  • 1 kop groene groenten: spitskool of chinese kool
  • ½ kop wortels in dunne lucifers gesneden of evenveel rode radijsjes in 4 gesneden
  • ½ kop bloemkool roosjes
  • 1,5 el gerst miso
  • 4 stukken mochi, 3 minuten gebakken in de pan
  • 1 blad geroosterde nori, in 1 cm blokjes gesneden
  • 1 kop bosui, heel fijn gesneden

-breng de dashi aan de kook en voeg de groene groenten toe

-voeg dan de wortels of radijzen toe

-kook zacht, 3 tot 5 minuten

-los de miso op in een beetje soep en voeg toe

-laat nog 1 minuut wolken op een warmteverdeler

-leg de mochi bovenop de soep

-dien warm op met nori en bosui

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *